21 Ağustos 2011 Pazar

Ekmek Pizzası - Bayat Ekmek Değerlendirme Projesi

 Koca salatadan sonra bir yemek tarifiyle daha sizlerle birlikteyiz a dostlar :)) Korkmayın sakın, bloğumu yemek bloğuna çevirmedim henüz. Ama bloğum bir hayat ve sanat günlüğü olduğu için, yaşama dair ufak ayrıntılar da paylaşmak hoşuma gidiyor. Zira bu post bir yemek tarifinden çok, bir geri dönüşüm projesi :)) 

Projemizin adı; bayat ekmek değerlendirme projesi. 



Evlendiğimden beri en büyük sıkıntım, evde devamlı birikip çoğalan bayat ekmeklerdi. Eşim sabahtan akşama kalmış ekmeği bile yemekten hoşlanmaz, bir günlük ekmeği hayatta yemez, her gün çıtır çıtır taze ekmek alır, onunda yarısı ertesi güne bayatlamak üzere kalırdı. Eşime; israf haramdır diye nutuk çekerek, dünyadaki açlıktan bahsederek,  demegoji yaparak, eşimi bir günlük ekmeği ısıtıp yemeye ikna edebildim ama benim ekmek yığınlarıma bu bile çözüm olmadı. (Halbuki günde sadece bir ekmek alıyoruz.) 

Şimdiye kadar poşette kurumaya başlayan ekmekleri, tamamen açıkta bırakıp iyice kurumalarını sağlıyor, robotta çekip, köftede kullanılmak üzere buzluğa koyuyordum. Zaman içerisinde yer gök çekilmiş ekmekle dolmaya başlayınca başka arayışlar içine girdim. İlk rastladığım tarif adını hep duyduğum ama ne olduğunu bilmediğim "paparaydı" ve çok lezzetliydi. Paparayı yakın zamanda tekrar yapıp onun tarifini ve görselini de sizlerle paylaşacağım.  

Bugün ise sizlerle ekmek pizzasını paylaşmak istiyorum. Hamuru çabucak hazırlanan ve bayat ekmeklerin ortalıktan kalkmasını sağlayan çok pratik bir tarif. Bence denemelisiniz. 

Burada postun geyik kısmını bitiyor, tarif kısmına geçiyorum :)) sevgiler... 


Ekmek Pizzası
Malzemeler:

*Küçük küçük doğranmış 1 ekmek
*1 bardak süt
*1 yumurta
*1 domates rendesi ve yarım bardak suyla sulandırılmış salça +kekik
*pizzada ne olmasını istiyorsanız o malzemeler :))

Tarifi: 

Ekmek, süt ve yumurta derin bir kapta karıştırılır. Yağlanmış yuvarlak borcama yayılır. 15 dk. kadar pişirilir. Üzerine salçalı sos gezdirilip 5 dk. daha pişirilir. Üzerine kaşar peyniri rendesi yayılır. Ben pizzama o an evde olan malzemelerden toparladığım; halka soğan, sivri biber, zeytin, sucuk koydum. Üzerine tekrar kaşar peynir atıp biraz daha pişirdim. En son ki pişme süresi size kalmış. Kaşarın erimesi size kafi geliyorsa 5 dk. kadar, kaşar kızarsın istiyorsanız 10 dk. kadar pişirebilirsiniz. Sucuk, soğan, biber sıcak fırında çok çabuk pişiyorlar zaten, çiğ kalma ihtimalleri yok, müsterih olunuz.  Tarifimiz işte bu kadarcık.

Yemek siteleri gibi milimetrik ölçü veremediğim için kusura bakmayın. Ama biraz da özellikle bu şekilde tarif verdim. Neticede damak tadınızı en iyi siz bilirsiniz. Malzemeleri çeşitlendirebilir, istediğinizi çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun efenim. 


Sizler de kendi bayat ekmek değerlendirme projelerinizi paylaşırsanız sevinirim. 

7 yorum:

  1. merhaba, güzel bir değerlendirme yöntemi... ben de ekmekleri ıslatıp mıncıklıyorum ( hatta süt yoğurt ve yumurta ile ) un ekleyip hamur yapıyorum. sonra merdaneyle açıp tavada pişiriyorum ve fazlaca yapıp buzluğa da koyuyorum çıkarıp çıkarıp ısıtıp yiyoruz. hayatta tek dilim ekmeği çöpe atmam atamam.

    YanıtlaSil
  2. ne iyi oldu bu tarif teşekkürler paylaşım için atıldığı zaman beni sıkıntı basar iyi oldu öğrendiğim.teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Ooooh ne güzel olmuş, ellerine sağlık. Aman bu erkekler ekmekleri bol bol alırlar sorada ertesi güne yemek istemezler.

    YanıtlaSil
  4. Narsistanbul, tarif için teşekkür ederim, en kısa zamanda deneyeceğim.

    sezobigo, ben de yiyeceklerin çöpe atılması konusunda çok hassasım. tarifi denersen sitende yayınlarsın belki.

    atölyekedi, yanlız olmadığımı görüyorum, ama sevinemiyorum, sonuçta bu bir israf

    YanıtlaSil
  5. Böyle güzel bir tarifi bizimle paylaştığınız için çok çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil